Geen geluidsoverlast door nieuw batterijpark in Massenhoven


Een geluidseffectenrapport toont aan dat het nieuwe batterijpark van HybriX Energy in de industriezone aan de Nijverheidsweg in Massenhoven geen geluidsoverlast zal veroorzaken in de woonwijk aan de overkant van het Albertkanaal. Het bedrijf begrijpt de bezorgdheden van buurtbewoners maar toont met het geluidseffectenrapport aan dat het geluid geproduceerd door het park in de woonwijk steeds ruim onder de VLAREM grenswaarde van 40 dB(A) zal liggen. Dit komt overeen met het geroezemoes in een stil kantoor. “Er komt ook een geluidsmuur rond de hoogspanningstransformator”, bevestigt het bedrijf. De installatie beantwoordt hierdoor aan de officiële Vlarem-normen.

Eerder raakte bekend dat er al 200 handtekeningen verzameld werden tegen het batterijpark van HybriX aan de Nijverheidsweg in Massenhoven. Stijn Heyselberghs en Kevin Lammertyn, oprichters van HybriX Energy: “Wij benadrukken dat we alles in het werk hebben gesteld om mogelijke geluidsoverlast te voorkomen. We voorzien bovendien een extra geluiddempende muur rond de hoogspanningstransformator. Zo voldoen we steeds aan alle Vlarem normen.”

Geluid onder grenswaarde

Deze Vlarem geluidsnormen zijn er net om te voorkomen dat buurtbewoners geluidsoverlast ondervinden. “Het geluidseffectenrapport is een belangrijk deel van de vergunningsaanvraag voor het batterijpark. Deze studie, uitgevoerd door een extern erkend geluidsbureau, toont aan dat het geluid ter hoogte van de woonwijk aan de overkant van het Albertkanaal, steeds ruim onder de grenswaarde van 40 dB(A) zal liggen, ook wanneer alle batterijen op vol vermogen draaien.”

Bij deze geluidsberekeningen werd rekening gehouden met de afstand van de woningen tot het batterijpark, het bodemoppervlak, de aanwezigheid van het Albertkanaal als wateroppervlak waarop het geluid kan gereflecteerd worden en met het slechtst mogelijke scenario van meewind. 

Minder geluid dan de autostrade
 
De geluidsbelastingkaart van de Vlaamse Overheid geeft weer dat de geluidsbelasting langs de overkant van het Albertkanaal, vanaf de Kerkstraat, vandaag, tussen de 55 en 60 dB(A) bedraagt. Dit is het geluid onder andere geproduceerd door de E313. De meting van een omwonende bevestigt deze waarden. Het batterijpark zal met minder dan 40 dB(A) veel stiller zijn dan de E313 en zal dus geen bijkomende geluidsoverlast veroorzaken voor de Gemeente Massenhoven. Stijn Heyselberghs: “De geluidsmeting uitgevoerd door een buurtbewoner op een afstand van de autostrade zegt niets over het geluidsvermogen afkomstig van de autostrade. Het nieuwe batterijpark zorgt dus zeker niet voor bijkomende geluidsoverlast.”
Geluidsmeting en geluidsvermogen is niet hetzelfde
 
Bij het uitvoeren van de geluidsstudie is het gebruikelijk om het geluidsvermogen te bepalen door de som te nemen van alle onderdelen van het batterijpark in het meest conservatieve geluidsscenario, wat hier 92 dB(A) bedraagt. Dit zegt echter niets over het geluid van het batterijpark over een zekere afstand naar de bewoners toe. Een geluidsvermogen kan dus niet met een geluidsmeting vergeleken worden.
“De afstand van het batterijpark naar de woonzone bedraagt 200 meter of meer. Op basis van de geluidsstudie kunnen we bevestigen dat op de zuidelijke oever van het Albertkanaal het geluidsniveau van het batterijpark niet meer dan 45 dB(A) zal zijn. Op de noordelijke oever (aan de bewonerskant) ligt dit al onder de 40 dB(A). We wensen ook te kaderen dat het geluid van een kleine industriële site sneller afneemt dan van een uitgerekte autostrade”, aldus HybriX. Het bedrijf hoopt op deze manier de ongerustheid weg te nemen. 
 
Batterijparken zijn essentieel voor de energietransitie
 
Batterijparken dragen bij tot de bevoorradingszekerheid van het land, het netevenwicht en zorgt ervoor dat de elektriciteitsprijzen onder controle blijven. Zo wordt België onafhankelijker van het buitenland voor haar energiebevoorrading. “Op deze manier kan de Gemeente Massenhoven lokaal bijdragen aan de energietransitie en een duurzame toekomst”, aldus HybriX. 
 
Onderstaand vindt u de geluidskaart terug uit de geluidsstudie op een hoogte van 4 meter boven het maaiveld. 
 
 
 
Over Hybrix Energy
 
Hybrix Energy bouwt batterijpark in Massenhoven
 

HybriX Energy vraagt een omgevingsvergunning voor de bouw van een batterijpark aan de Nijverheidsweg in Massenhoven. Het batterijpark van 35 MW met een opslagcapaciteit van 3u komt ongeveer overeen met het gemiddeld dagverbruik van elektriciteit van ongeveer 15.700 gezinnen.

Het zou ongeveer een halve hectare groot worden, gelegen in industriezone en is ingepland op het noordelijk deel van de site Wuyts, vlakbij het hoogspanningsstation van netbeheerder Elia. “De bedoeling is om de batterijen op te laden wanneer elektriciteit goedkoop is, bijvoorbeeld wanneer er overschotten aan wind- of zonne-energie ter beschikking zijn”, zegt oprichter Stijn Heyselberghs van HybriX Energy. Zo de blijven elektriciteitsprijzen onder controle en wordt België zo onafhankelijker van het buitenland voor de energiebevoorrading.