Europese klimaatdoelstellingen


De ambitie van de Europese klimaatdoelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren met 55% tegen 2030 en volledig CO2 neutraal te worden tegen 2050 is groot en vereist een significante inspanning. Deze ambities worden momenteel omgezet in bindende wetgeving die iedereen zal beïnvloeden.

De uitdagingen zijn groot en het is onweerlegbaar dat het aandeel hernieuwbare energie veel sterker zal moeten toenemen dan het huidige tempo. De Europese Commissie lanceerde in juli 2021 het Fit-for-55 package met daarin het voorstel om de hernieuwbare energietargets in de EU te verhogen van 32% tot 40% tegen 2030. Dit betekent 451 GW aan wind assets tegen 2030 (180GW in 2021). Dit impliceert 30 GW aan nieuwe windparken per jaar, een gigantisch versnelling ten opzichte van het huidige tempo. (Source: It’s official: The EU Commission wants 30 GW a year of new wind up to 2030 | WindEurope)

Het voorbij decennium werd getekend door een gigantische kostendaling van hernieuwbare energie uit zon en wind door schaaleffecten en innovatie. Daardoor zijn deze de goedkoopste vorm van elektriciteitsproductie geworden. De uitrol van hernieuwbare energie creëert echter ook nieuwe uitdagingen zoals de stabiliteit van het net en het afstemmen van lokale en intermittente productie met het energieverbruik. Dit verhoogt de noodzaak van flexibiliteit in de vorm van opslag en slimme oplossingen zoals DSR, EMS en V2G.

Wij geloven sterk in de hybride combinatie van hernieuwbare energie en energieopslag. Daarom hebben we HybriX opgericht in 2021. Wij zijn klaar voor de toekomst, jij ook?